πεμπτη 21 φεβρουαριου… εκδηλωση -συζητηση «ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ»

fasismos anatomia afisa1

«Πότε θα μάθουν οι λαοί; Πότε θα κοιτάξουν στον καθρέφτη της ιστορίας; Πότε θα διδαχθούν από τα λάθη του παρελθόντος; Γιατί το χειρότερο μπορεί να συμβεί εδώ, και πολύ πιο σύντομα από όσο νομίζουμε!»

Σάμουελ Μπακ, Γουέστον, Μασσαχουσέτη, 5 Ιανουαρίου 2013
Ο Σάμουελ Μπακ είναι Εβραίος ζωγράφος, επιζήσας του Ολοκαυτώματος

Δεν είναι ούτε «πολύ νωρίς» ούτε «πλέον αργά»,
η μάχη εναντίον του φασισμού είναι ΤΩΡΑ.

Τώρα είναι η ώρα να αντιδράσουμε.

Η διάδοση νεοφασιστικών, νεοναζιστικών αντιλήψεων και η εμφάνιση ακροδεξιών φασιστικών ομάδων τύπου Χρυσής Αυγής, η παρείσφρηση του φασισμού στα σχολεία, η αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής και φασιστικής βίας, οι  αυξανόμενες επιθέσεις εναντίον μεταναστών, ρομά, πολιτικών αντιπάλων, απειλούν αδιαπραγμάτευτα, κεκτημένα, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Βρισκόμαστε μπροστά στο φαινόμενο εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας ή σκοτεινές κρυμμένες πλευρές της έρχονται στην επιφάνεια;

Η αποκωδικοποίηση και η κατανόηση του φαινομένου, η αναζήτηση των αιτιών του και η αφύπνιση της μνήμης των αγώνων και των θυσιών ενάντια στο φασισμό, είναι πια επιβεβλημένα.

 

Εκδήλωση-συζήτηση «Ανατομία του Φασισμού»

Στη συζήτηση συμμετέχουν

Δημήτρης Ψαρράς, δημοσιογράφος

Νίκος Γιαννόπουλος, Δίκτυο για τα κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα

 

«Η τρικυμία ξεβράζει όλα τα σκουπίδια στην ακτή και τότε μόνο γίνεται ξεκάθαρο πόσο βρώμικη ήταν η θάλασσα. Ο λόγος περί φασισμού, ως ύστατη επιλογή ενός συστήματος σε αδιέξοδη κρίση και πανικό, μπροστά στην ανάγκη να πατήσει επί πτωμάτων για να διασφαλίσει την αναπαραγωγή του.

Αν σε αρκετούς φαίνεται αδιανόητο πώς σε μια χώρα με χιλιάδες θύματα από το ναζισμό του ’40, οι νοσταλγοί του Χίτλερ αποκτούν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και νομιμοποίηση, πολλοί είναι επίσης αυτοί που αγνοούν το τι πραγματικά συμβαίνει. Αγνοούν ότι ένα «κόμμα» ξεκάθαρα αυτό-προσδιορισμένο ως ναζιστικό, με ύμνους στο επίσημο περιοδικό του για τον Χίτλερ και το Ρούντολφ Ες, με σβάστικες και ναζιστικούς χαιρετισμούς, αποτελούμενο από συμμορίες επανδρωμένες με ανθρώπους της νύχτας και μαφιόζους-μαχαιροβγάλτες, δομημένο με στρατιωτικό σχηματισμό και πειθαρχία, εν έτει 2012 αποκτά αστική νομιμοποίηση. Τείνουμε να ξεχάσουμε έτσι απλά ότι στην περιοχή μας λειτουργούσε το μπλοκ 15, ο θάλαμος όπου κρατούνταν οι μελλοθάνατοι αγωνιστές της αντίστασης, εκεί από όπου οι Εβραίοι μεταφέρονταν κατά χιλιάδες στο Άουσβιτς. Τείνουμε να ξεχάσουμε έτσι απλά τη μεταφορά στο μπλοκ 15 των 60 μελλοθάνατων από τη Ριτσώνα, ή την εκτέλεση των 200 αγωνιστών για αντίποινα την πρωτομαγιά του ’44, ή την εκτέλεση των 59 στο Διομήδειο κήπο, το Σεπτέμβρη του ‘44. Τείνουμε να ξεχάσουμε το μπλόκο της Κοκκινιάς τον Αύγουστο του ’44, όταν οι Γερμανοί κατακτητές μαζί με Έλληνες ταγματασφαλίτες, εκτελούσαν όσους αναγνώριζαν ως κομμουνιστές. Και γιατί όμως να πρέπει να τα θυμηθούμε; Τι σχέση μπορεί να έχουν εκείνες οι εποχές με το σήμερα; Πέρα από τις ναζιστικές κτηνωδίες του ‘40, τι σημαίνει η άνοδος του φασισμού σήμερα;…»

Διαβάστε όλο το κείμενο εδώ