ΚΥΡΙΑΚΗ 15/12… ΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

afisa  internet

ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Σαν να μην έφτανε η μείωση των μισθών, που όλοι μας έχουμε υποστεί, δουλεύοντας είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα.
Σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι ο βασικός μισθός πια, δεν ξεπερνά τα 480 ευρώ.
Σαν να μην έφτανε ότι το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων δουλεύει πολύ περισσότερο από 8 ώρες, υπό την απειλή της απόλυσης, και ένα άλλο δουλεύει ανασφάλιστο ενώ η άνεργοι ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο…
βάλθηκαν τώρα να καταργήσουν και την Κυριακάτικη αργία.

Η κυβέρνηση μαζί με τους τροϊκανούς, στο όνομα της ανάπτυξης και με σκοπό να κινηθεί το χρήμα στην αγορά (ποιο χρήμα θα αναρωτηθεί κάποιος, μια και οι περισσότεροι δεν έχουμε λεφτά ούτε για πετρέλαιο το χειμώνα) αποφάσισαν να επιβάλλουν επιτρέψουν στα εμπορικά καταστήματα να ανοίγουν και τις Κυριακές. Μέτρο που για αρχή αφορά σε ορισμένες μόνο Κυριακές, αλλά που όλοι γνωρίζουμε ότι με τον καιρό θα καταργήσει καθολικά την αργία της Κυριακής.
Οι εμποροϋπάλληλοι είναι οι πρώτοι οι οποίοι βάλλονται με το μέτρο αυτό, αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε ότι το μέτρο αυτό αργά ή γρήγορα θα αφορά όλους μας.
Κάποιος θα σκεφτεί ότι είναι μια ευκαιρία οι εργαζόμενοι να αυξήσουν το εισόδημα τους, μια και η δουλειά την Κυριακή θα αμείβεται με μεγαλύτερο μεροκάματο. Προφανώς μας κάνουν πλάκα! Σήμερα περισσότερο από το 30% των εργαζομένων καθυστερείται να πληρωθεί για παραπάνω από τρείς μήνες, και καμία αρχή δεν παρεμβαίνει, ενώ ήδη κατά ομολογία πολλών εργαζομένων, που δούλεψαν την πρώτη Κυριακή εφαρμογής του μέτρου, ως αντίτιμο για τη δουλειά της Κυριακής τους δόθηκε από τα αφεντικά τους άδεια ή ρεπό και όχι προσαυξημένο ημερομίσθιο.
Κάποιος άλλος θα σκεφτεί ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα βοηθήσει τα μικρά μαγαζιά, τα οποία κλείνουν σωρηδόν, να ορθοποδήσουν μια και θα αυξηθεί η κίνηση στα καταστήματα. Μάλλον το αντίθετο θα συμβεί. Τα περισσότερα μικρομάγαζα αναγκάζονται να ανοίξουν την Κυριακή  για λόγους ανταγωνισμού, αυξάνοντας έτσι τα λειτουργικά τους έξοδα, χωρίς ωστόσο να αυξάνουν τα έσοδα στο ταμείο τους, με αποτέλεσμα να ευνοούνται μόνο οι μεγάλες αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα, γι αυτό μάλιστα οι περισσότεροι μικροέμποροι ήταν ενάντια στο μέτρο.
Πρέπει να καταλάβουν ότι ό λόγος που δεν ψωνίζουμε δεν είναι ότι δεν έχουμε χρόνο, αλλά είναι ότι μας έχουνε εξαθλιώσει και τα χρήματα καλά καλά δεν φτάνουν για τα βασικά. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το μέτρο αυτό σήμερα αφορά ένα μέρος των εργαζομένων και μερικές μόνο Κυριακές, αλλά αύριο θα αφορά όλους όσους έχουν  «την τύχη» να εργάζονται, αλλά και όλες τις Κυριακές του χρόνου.

 Την επόμενη φορά που θα πάμε λοιπόν για ψώνια την Κυριακή, θα πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας μερικά μόνο από τα παρακάτω ερωτήματα:

  • Θα ήθελες να δουλεύεις και εσύ την Κυριακή;
  • Μήπως δεν σου λείπει ο χρόνος να ψωνίσεις, αλλά σου λείπουν οι ώρες και η δουλειά για να ζήσεις;
  • Τους εμπιστεύεσαι ότι το μέτρο είναι μόνο για λίγες Κυριακές και μόνο για τους εμποροϋπαλλήλους;
  • Πως θα σου φαινόταν αν το παιδί σου ή ο/η σύζυγος σου ήταν αναγκασμένος να δουλεύει και την Κυριακή;

Και τελικά…

  • Ως πότε θα κουμαντάρουν τις ζωές μας;
  • Ως πότε θα μας τους αφήνουμε να μας εξαθλιώνουν και εμείς απλά θα γκρινιάζουμε από τον καναπέ μας;
  • Πόσα ακόμα πρέπει να μας πάρουν για να ξεσηκωθούμε;
  • Μου φταίει ο μετανάστης που μου παίρνει την δουλειά ή το σύστημα που μου στερεί το δικαίωμα στην εργασία και την επιβίωση;
  • Μήπως ο μοναδικός τρόπος για να ζήσω και να εξασφαλίσω μια καλύτερη ζωή για μένα και τα παιδιά μου είναι να αντισταθώ και να αγωνιστώ απέναντι στους συγχρόνους δυνάστες.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΩΡΑ 11:00 ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΜΕ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ