για την ΟΜΑΔΑ

Μαθήματα στον ΙΣΤΟ σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Τα μαθήματα απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και αφορούν όλα τα μαθήματα, τόσο για τις θεματικές ενότητες της βασικής εκπαίδευσής τους, όσο και για τις ξένες γλώσσες.

Για δηλώσεις συμμετοχής στα μαθήματα , μπορείτε να απευθύνεστε στον ΙΣΤΟ τις απογευματινές ώρες   ,  18.30-21.00  και στο  email  :  istosxaidari@gmail.com

Για να δείτε το πρόγραμμα των μαθημάτων πατήστε :

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Το κοινωνικό κράτος στη χώρα μας (παιδεία, υγεία κ.λπ.) με την πάροδο του χρόνου μειώνεται και η ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών χειροτερεύει,  τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας δεν έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν την κρίση με σεβασμό στον άνθρωπο και στις ανάγκες του.

Τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που διογκώνονται και εξαπλώνονται σε όλο και πιο πλατιά στρώματα του πληθυσμού της χώρας, μας αναγκάζουν να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη συλλογικής και αλληλέγγυας δράσης για να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας που πλήττονται από αυτή την κρίση, αλλά και εμάς τους ίδιους, και να διεκδικήσουμε από το κράτος τις υπηρεσίες που οφείλει στους πολίτες.

Έρευνα του Συνηγόρου του Παιδιού έδειξε ότι η κρίση προκάλεσε σημαντική μείωση στα οικογενειακά έξοδα με  αρνητικές αλλαγές στο επίπεδο διαβίωσης και πολλοί γονείς έχουν  περιορίσει τα φροντιστήρια και τα μαθήματα ξένων γλωσσών των παιδιών. Σε πολλές οικογένειες ο ένας ή και οι δύο γονείς έχουν χάσει τη δουλειά τους.

Είναι γεγονός ότι στις σημερινές οικονομικές συνθήκες, οι εργαζόμενοι βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο βιώνοντας την ανατροπή και ακύρωση του εργατικού θεσμικού πλαισίου και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Περαιτέρω, οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, οι ευέλικτες μορφές εργασίας, οι μειώσεις προσωπικού, η ανεργία, η αύξηση της φορολογίας, αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες που γονατίζουν σήμερα τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στις καθημερινές τους ανάγκες πόσο μάλλον σε ανάγκες που αφορούν τις δραστηριότητες ή και τα μαθήματα των παιδιών τους.

Η δεινή οικονομική κρίση που έχει εισβάλει σε όλα τα σπίτια των μέσων  οικονομικά και πολιτισμικά  οικογενειών, τα οποία αποτελούν  εξάλλου  και τη συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη δημόσια εκπαίδευση και στα δημόσια σχολεία μας, έχει δημιουργήσει ένα πλήθος προβλημάτων και παρενεργειών στους μαθητές. Αυτά μεταφέρονται  από το σπίτι στο σχολείο, όπου και παρατηρούνται πρωτόγνωρα οδυνηρές καταστάσεις. Πολλοί γονείς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις ανάγκες των παιδιών τους.

Η οικονομική κρίση επηρεάζει ολόκληρη την κοινωνία, το οικογενειακό αλλά και το σχολικό περιβάλλον. Σκοπός είναι να  συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει ελπίδα,  ελπίδα σωτηρίας για τους μαθητές μας και αυτή είναι  και στα χέρια των δασκάλων αρκεί να το πιστέψουν και να μη μένουν θεατές της κατάστασης.

Αγαπητές μαθήτριες , αγαπητοί μαθητές και αγαπητοί γονείς,

Ο «Ιστός»  με την «ομάδα στήριξης μαθητών» απευθύνεται σ’ όλους τους μαθητές και τους γονείς τους που ζουν, εργάζονται ή δραστηριοποιούνται στο Χαϊδάρι και στα Δυτικά γενικότερα…

  σ’ όλους τους πολίτες που…

…πιστεύουν σε μια κοινωνία αλληλεγγύης, με σεβασμό στον άνθρωπο και στη φύση, μια κοινωνία που στέκεται «απέναντι» στην υποκριτική φιλανθρωπία»,

…επιχειρούν να βαδίσουν ένα τρίτο δρόμο, χαραγμένο στις αρχές της αυτοοργάνωσης, της αυτοδιαχείρισης, της αυτάρκειας,

Στις 25 Ιανουαρίου 2012 συγκροτήθηκε στον ΙΣΤΟ η  «ομάδα στήριξης μαθητών».

Μετά από συζήτηση για την κρίσιμη κατάσταση, την οποία βιώνουν  πολλές οικογένειες, προτάθηκε να δοθεί στήριξη σε μαθητές. «Ζούμε μία περίοδο όπου η δημόσια εκπαίδευση και οι λειτουργοί της απαξιώνονται με κάθε τρόπο, η δημόσια και δωρεάν παιδεία παραμένει ανεκπλήρωτο κοινωνικό δικαίωμα. Δάσκαλοι και καθηγητές αγωνίζονται να παράσχουν γνώση στους μαθητές σε μια εποχή που προγράμματα όπως η ενισχυτική διδασκαλία έχουν καταργηθεί. Γονείς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις ανάγκες των παιδιών τους.

Η δράση απευθύνεται σε όσους μαθητές  το έχουν ανάγκη και  στηρίζεται στην κοινωνική αλληλεγγύη.

Έχει σκοπό να μειώσει τις ελλείψεις των μαθητών και να βοηθήσει στη βελτίωση της απόδοσής τους.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι θέλουν να διαθέσουν λίγο από τον ελεύθερο χρόνο τους να βοηθήσουν σ’ αυτή την προσπάθεια.

Σκοπός είναι να προσφέρουμε  στους μαθητές μας  « τις ίσες ευκαιρίες, όσο αυτό είναι δυνατό». Στην πρωτοβουλία μπορούν να συμμετέχουν δάσκαλοι και καθηγητές της δημόσιας, ιδιωτικής και φροντιστηριακής εκπαίδευσης, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι και αδιόριστοι, συνταξιούχοι , αλλά και επαγγελματίες εκτός του εκπαιδευτικού χώρου, άνθρωποι της τέχνης, των γραμμάτων, του πολιτισμού και του αθλητισμού, που θεωρούν ότι το δικαίωμα στην παιδεία είναι θεμελιώδες .

Οι διδάσκοντες που συμμετέχουν στην προσπάθεια δεσμεύονται  για την εθελοντική και δωρεάν διάθεση της γνώσης και του χρόνου τους. Οποιαδήποτε (άμεση ή έμμεση) αναφορά σε οικονομική συναλλαγή ακυρώνει αυτομάτως την συμμετοχή τους στον ΙΣΤΟ .

Φέτος είχαμε μαθητές και από τις 3 τάξεις του Λυκείου. Υπήρξαν 7 εκπαιδευτικοί οι οποίοι συμμετείχαν στα μαθήματα στήριξης μαθητών . Από τον Ιούνιο έχει συγκροτηθεί μια ομάδα 15 εκπαιδευτικών. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη να μεγαλώσει αυτή η ομάδα γιατί οι απαιτήσεις αυξάνονται διαρκώς.

Τα μαθήματα θα γίνονται στο χώρο του ΙΣΤΟΥτις απογευματινές ώρες, στο κτήριο του Παλαιού Δημαρχείου.

Ο ΙΣΤΟΣ δεν αναλαμβάνει ευθύνες και υποχρεώσεις του ευρύτερου κράτους. Διεκδικούμε από το κράτος, δεν το υποκαθιστούμε, και παράλληλα συμβάλλουμε με τις δυνάμεις μας, με την προσφορά μας, και με αλληλοβοήθεια στη στήριξη όλων των ανθρώπων που έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα από το χρώμα, την ηλικία, το θρήσκευμα, το φύλο, την καταγωγή.

Διεύθυνση ΙΣΤΟΥ: Κουμουνδούρου 5 & Νικομηδείας, κτήριο «Iστορικό Παλαιό Δημαρχείο» πλησίον της εκκλησίας «Κοίμηση της Θεοτόκου»  (Παναγίτσα) .