για την ΟΜΑΔΑ

Οι ανοιχτές συναντήσεις της ομάδας «Κοινωνικής οικονομίας-Αυτάρκειας»,

πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή, ώρα 6:30 μ.μ.

Η Ομάδα Κοινωνικής Οικονομίας – Αυτάρκειας είναι από τις πρώτες ομάδες που λειτούργησαν στον ΙΣΤΟ μετά την οργάνωση του χώρου, πριν από ένα περίπου χρόνο. Προέκυψε από την ανάγκη πληροφόρησης των πολιτών για τις δράσεις της εναλλακτικής ή αλληλέγγυας οικονομίας και νέων τρόπων οργάνωσης της καθημερινής ζωής, καθώς τα νέα οικονομικά δεδομένα μάς οδηγούν στην αναζήτηση εναλλακτικών μοντέλων κατανάλωσης, διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου μας και κοινωνικής δικτύωσης.

Η πρώτη εκδήλωση της Ομάδας μας ήταν ενημέρωση και συζήτηση γύρω από τις διατάξεις του νόμου 4019/2011 περί «Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας» με αρκετά καλή συμμετοχή. Υπήρξε αρκετό ενδιαφέρον μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την διεύρυνση των δυνατοτήτων οργάνωσης διαφόρων κοινωνικών ομάδων σε δραστηριότητες κοινωνικής οικονομίας, γεγονός που θεωρήσαμε ως μια καλή ευκαιρία για νέους ανθρώπους που ψάχνουν επαγγελματικές διεξόδους στον καιρό της κρίσης, μέσα από συνεργατικές – συνεταιριστικές δραστηριότητες.

Ακολούθησαν μια σειρά συζητήσεων, τον περασμένο Φεβρουάριο, σε θέματα αυτάρκειας και οργάνωσης για την εξοικονόμηση της ενέργειας και του νερού στο σπίτι, όπου ανταλλάξαμε πολλές χρήσιμες πληροφορίες από την εμπειρία μας αλλά και από διάφορες εκδόσεις που έχουν κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα γι’ αυτό το θέμα.

Μέσα στον Απρίλιο οργανώθηκε εκδήλωση με την προβολή του ντοκυμανταίρ «Φόρος τιμής στην Καταλονία ΙΙ) και ακολούθησε συζήτηση για τις δυνατότητες εφαρμογής εναλλακτικών μορφών οργάνωσης στη σχέση παραγωγού – καταναλωτή, παραγωγού – παραγόμενου προϊόντος, και της σύνδεσής τους με τη συλλογική δράση σε τοπικό επίπεδο. Στη συζήτηση συμμετείχαν μετά από δική μας πρόσκληση άτομα από συλλογικότητες και φορείς στην Αττική, όπως ο Αγρός του Ελληνικού, το Κοινωνικό Ωδείο «Μεσοποταμία» στο Μοσχάτο και οι Ηλιόσποροι.

Τον Μάιο η ομάδα μας αποφάσισε να ασχοληθεί με πρακτικά θέματα όπως είναι η παρασκευή σαπουνιού στο σπίτι, κι έτσι οργανώσαμε ένα εργαστήριο με τη Χριστίνα, επαγγελματία σαπωνοποιό, με μεγάλη συμμετοχή και μια παραγωγή σαπουνιών με βότανα που μοσχοβολούσαν.

Το εργαστήριο παρασκευής ψωμιού που είχαμε προγραμματίσει για τον Ιούνιο αναβλήθηκε λόγω ατυχήματος και έγινε τον Σεπτέμβριο με την Εύη και τη Χριστίνα, την ώρα του Σαββατιάτικου καφενείου του ΙΣΤΟΥ, όπου όλοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν τα δημιουργήματά μας.

Οι εξελίξεις στην τοπική αυτοδιοίκηση με τη συρρίκνωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες λόγω των μνημονιακών περικοπών μάς έκανε να αποφασίσουμε την οργάνωση μιας συζήτησης για τα προβλήματα και τις προοπτικές της αυτοδιοίκησης, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο με εισαγωγική ομιλία από τη Μαρία Θελερίτη, σύμβουλο τοπικής ανάπτυξης.

Επιπλέον των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων της ομάδας, τα μέλη συμμετέχουν και σε άλλες παράλληλες δράσεις του ΙΣΤΟΥ, ανάλογα με τις εκάστοτε εποχιακές ανάγκες. Σύντομα η ομάδα μας θα επανέλθει με τον προγραμματισμό δράσεων για το 2013. Η συμμετοχή όλων μάς δίνει θάρρος να συνεχίζουμε και μας γεμίζει ενθουσιασμό για την δύναμη της συνεργατικής δράσης. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε το ακατόρθωτο!