πέμπτη 31 ιανουαρίου… προβολή-συζήτηση «Οδύσσεια των μεταναστών»

moutafisweb

Η «Οδύσσεια των μεταναστών¨ είναι ένα μακρόχρονο οδοιπορικό που ξεκίνησε στο τέλος του 2007 ως μια προσπάθεια να καταγραφεί η ριψοκίνδυνη πορεία των μεταναστών στην Ευρώπη μέσω των νοτιοανατολικών συνόρων.

Η Ελλάδα θεωρείται εφαλτήριο προς την Ευρώπη για χιλιάδες αλλοδαπούς, τόσο πρόσφυγες όσο και μετανάστες, οι οποίοι μπαίνουν στην χώρα μέσω συγκεχυμένων μεταναστευτικών κινήσεων. Η χώρα φιλοξενεί σχεδόν 1 εκατομμύριο μετανάστες, δηλαδή περίπου το 10% του συνολικού πληθυσμού της, οι μισοί εκ των οποίων είναι χωρίς έγγραφα συμπεριλαμβανομένου ενός τεράστιου αριθμού ασυνόδευτων ανήλικων.

Το 2011 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι το 90% της παράνομης εισόδου στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε μέσω των ελληνικών συνόρων. Οι αξιωματούχοι θεωρούν την Ελλάδα «ουδέτερη ζώνη της Ευρώπης»
Τα ελληνοτουρκικά σύνορα , ξηράς και θαλάσσης, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αποτελούν, σήμερα, την κύρια αρτηρία προς την νοτιοανατολική Ευρώπη. Ομάδες εξαθλιωμένων αντρών, γυναικών και παιδιών, προερχόμενοι από μακρινές χώρες, όπως το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράκ και άλλες χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, καταφτάνουν σε καθημερινή βάση, προσδοκώντας ένα καλύτερο μέλλον. Οι περισσότεροι από αυτούς πετιούνται στο Αιγαίο από λαθρέμπορους ή προσπαθούν να εισέλθουν μέσω του ποταμού Έβρου, ο οποίος χωρίζει τις δύο χώρες και ταυτόχρονα έχει μετατρέψει το Αιγαίο σε ένα θαλάσσιο τάφο εκατοντάδων μεταναστών.

Γιώργος Μουτάφης
φωτογράφος

Advertisements