Καταληψη-Επαναχρηση του Ιστορικου Παλαιου Δημαρχειου

Κατάληψη-Επανάχρηση   του Ιστορικού Παλαιού Δημαρχείου

Επαναχρησιμοποιούμε το ιστορικό «Παλαιό Δημαρχείο»
Κουμουνδούρου & Νικομηδείας (γωνία)
πλησίον της εκκλησίας «Κοίμηση της Θεοτόκου»  (Παναγίτσα)    Ιερά Οδός 260

Το περιφρονημένο κτήριο του παλαιού δημαρχείου στην οδό Κουμουνδούρου, πλησίον της εκκλησίας «Κοίμηση της Θεοτόκου» (Παναγίτσα) στην Ιερά Οδό, ξαναζωντανεύει από εμάς τους ενεργούς πολίτες του Χαϊδαρίου. Το κτήριο λειτούργησε ως Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χαϊδαρίου μέχρι το 2005 και εγκαταλείφθηκε, όταν τα τμήματα επιμόρφωσης μεταφέρθηκαν στην οδό Κολοκοτρώνη (πρώην ΝΕΛΕ). Από τότε και για έξι ολόκληρα χρόνια το κτήριο παρέμεινε κλειστό.

Το κτήριο αυτό που φέρει το όνομα του πρώην δημάρχου Δημήτρη Γιαχνή είναι ιστορικό, καθώς ανήκε σε Γερμανό κατάσκοπο και μετά την απελευθέρωση κατασχέθηκε από το ελληνικό δημόσιο για να στεγάσει το Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου και το Δημαρχείο από το 1965 -1978. Μέχρι το 2005 λειτούργησε ως Πνευματικό Κέντρο του Δήμου και στη συνέχεια απαξιώθηκε.
Εμείς οι πολίτες του Χαϊδαρίου που συμμετέχουμε στον ΙΣΤΟ, επαναχρησιμοποιούμε το παλαιό Δημαρχείο, προς όφελος της κοινωνίας.

Το αραχνιασμένο κτήριο του παλαιού Δημαρχείου θα το καθαρίσουμε, θα το βάψουμε και θα το διακοσμήσουμε με έπιπλα/βιβλία/ φωτογραφίες/ αφίσες που θα φέρουμε από τα σπίτια μας.
Στο εγκαταλελειμμένο κτήριο του παλαιού Δημαρχείου θα ξαναδώσουμε ζωή, θα στεγάσουμε το όραμά μας, που είναι η διατήρηση του κοινωνικού ιστού, με αλληλέγγυα κοινωνική δράση, σε εποχή έντονης πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής, περιβαλλοντικής κρίσης.
Στο απαξιωμένο κτήριο του παλαιού Δημαρχείου θα συναντηθούμε με τα παιδιά μας και τους φίλους μας, με όλους τους πολίτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην επανάχρηση του χώρου.
Στο ιστορικό κτήριο του παλαιού Δημαρχείου θα επιχειρήσουμε να «γράψουμε» μια νέα κοινωνική ιστορία, με αυτοδιαχείριση, αλληλεγγύη, αλληλοβοήθεια, με νέες πολιτιστικές και ηθικές αξίες.

Άμεσοι στόχοι: α) Ανίχνευση των άμεσων κοινωνικών προβλημάτων και πρωτοβουλίες για τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ανάγκη και το κοινωνικό κράτος λόγω της ανεπάρκειας του αδυνατεί να τους καλύψει β) Νομικές, ιατρικές, οικονομικές (λογιστικές) και άλλες συμβουλές (προσφέρονται άμεσα).
Δευτερεύοντες στόχοι: α) Ανταλλακτικά παζάρια (χωρίς χρήματα) β) Τράπεζα χρόνου γ) Επιμόρφωση δ) Παραγωγή – Κατασκευή προϊόντων (σαπούνι, μπύρα, γιαούρτι κ.λπ) ε) Ψυχαγωγία στ) Μαθήματα κάθε είδους ζ) Ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές κ.λπ.

«Η σημαντική δουλειά για να προχωρήσει προς την πρόοδο ο κόσμος δεν είναι υπόθεση πεφωτισμένων και τέλειων ανθρώπων» (George Eliot)

«Πρέπει να χτίσουμε μια νέα συμμαχία. Δεν έχει μείνει κανείς για να του απευθύνουμε αιτήματα. Είμαστε εμείς αυτοί που περιμέναμε και πρέπει να δημιουργήσουμε αυτό που ζητάμε» (Άντζελα Ντέιβις)

4 Ιανουαρίου 2012


12