Τετάρτη 8/10… Προβολή ταινίας & συζήτηση με τους σκηνοθέτες και την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης

kenkr

Σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, οι άνθρωποι έχουν το έθιμο να ρίχνουν ένα ποτήρι νερό πίσω από τους αγαπημένους τους, την ώρα που αυτοί φεύγουν, έτσι ώστε μια μέρα να γυρίσουν υγιείς. Πρόκειται για μια φυγή προς τη Δύση, για μια βουτιά στα σημεία όπου οι δρόμοι συναντώνται.

Στην ταινία αυτή, ο Aziz, ο Sidiqi, o Housine και o Younes μας παίρνουν μαζί τους στις περιπλανήσεις από τα σπίτια τους στο Αφγανιστάν ή το Μαρόκο μέχρι το χάος της κρίσης στην Ελλάδα, περνώντας από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Στα ίδια δίχτυα πλέκονται τα όνειρα και οι ελπίδες τους. Ταξιδεύουμε μαζί τους σε πόλεις μη-τόπους και σε συνοριακές ζώνες που εκτείνονται σαν αχανείς χώρες. Είναι η ιστορία μιας κάποιας Ευρώπης, των πραγματικοτήτων της, των νόμων της και των αστυνομιών της. Είναι η ιστορία της εξορίας.

Τους φωνάζουμε migrants, kaçak, μετανάστες, αλλά δεν είναι παρά άνδρες και γυναίκες που διαβαίνουν τη ζωή. Ο δρόμος της ζωής τους είναι στην αρχή του, αλλά ίσως να μην έχει ποτέ τέλος.

Και πίσω από τα βήματά τους, εμείς θα ρίχνουμε το νερό όλων των θαλασσών που διαπερνούν.

Μια ταινία των : Anouck Mangeat, Noémi Aubry, Clément Juillard, Jeanne Gomas.

Μετά από την ταινία θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τους σκηνοθέτες και την ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης.

https://www.facebook.com/pages/Et-nous-jetterons-la-mer-derrière-vous-documentary-film/785295841532730

trailer https://vimeo.com/104813123

Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης
http://nodetention.wordpress.com/
https://www.facebook.com/nodetentioncenters

Advertisements