ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/5… ΣΙΝΕΜΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ «ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΖΑΡΑΦΑ»

Το Παιδικό εργαστήρι του Ιστού προβάλλει την Παρασκευή 30/5, στις 8:00 μ.μ.

την ταινία animation «Το μεγάλο ταξίδι της Ζαράφα» (μεταγλωτισμένο).

Η συμμετοχή, όπως σε όλες τις δράσεις του Ιστού είναι ελεύθερη.

zarafa

«Η «Ζαράφα» είναι μια ταινία με χιούμορ και τρυφερότητα που αγγίζει και τους ενήλικες, σχολιάζει τον ρατσισμό, την πίστη, την ειλικρίνεια, την επιφανειακότητα της μόδας στα ήθη του Δυτικού πολιτισμού, τη σημασία της φιλίας.

Η ταινία ακολουθεί μια ολοζώντανη, πολύχρωμη περιπέτεια που τολμά να θίξει τη γαλλική αποικιοκρατία με τρόπο πιο καίριο απ’ ό,τι πολλές ταινίες ενηλίκων με θέμα το σκλαβεμπόριο ή την εκμετάλλευση των Αφρικανών από τους Ευρωπαίους.

Ο Ρεμί Μπεζανσόν, σκηνοθέτης του θαυμάσιου «Le Premier Jour du Reste de ta Vie» συνεργάζεται με τον Ζαν-Κριστόφ Λι, animator του «Τρίο της Μπελβίλ». Η δική τους ταινία είναι ένα απλό, εικαστικα, κινούμενο σχέδιο που θα μπορούσε να έχει γίνει από την παλιά, κλασική Disney. Μόνο που τότε, οι λεπτές ανθρωπιστικές και πολιτικές αποχρώσεις ενδεχομένως θα απουσίαζαν!»

«Εμπνευσμένη από την αληθινή ιστορία μιας καμηλοπάρδαλης, η οποία το 1824 δόθηκε ως δώρο στο βασιλιά Κάρολο Ι’ της Γαλλίας από τον οθωμανό αντιβασιλέα της Αιγύπτου, Μεχμέτ Αλί Πασά –μια καμηλοπάρδαλη που έζησε στο Παρίσι επί 18 χρόνια και, ως αξιοπερίεργο της εποχής, ενέπνευσε κοτζάμ Μπαλζάκ να γράψει ένα διήγημα για πάρτη της– η γαλλική αυτή ταινία ξεκινάει, με έναν αφρικανό παππού να διηγείται στα παιδιά την παλιά ιστορία της καμηλοπάρδαλης Ζαραφά και του 10χρονου Σουδανού Μακί. Σύμφωνα με το στόρι του παππού, όταν η νεαρή καμηλοπάρδαλη συνελήφθη από τους ανθρώπους του Μεχμέτ για να σταλεί πεσκέσι στο Παρίσι, ο Μακί έβαλε ως σκοπό της ζωής του να την ακολουθήσει, να τη σώσει και να τη φέρει πίσω στην πατρογονική της γη. Κι έτσι, αγόρι και καμηλοπάρδαλη, καβάλα σε ένα αερόστατο, ταξιδεύουν από το Σουδάν στην Αλεξάνδρεια, από κει στην επαναστατημένη Ελλάδα (όπου συναντούν και τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, παρακαλώ), μετά στις χιονισμένες Άλπεις και τέλος, στο Παρίσι και τον Πύργο του Άιφελ αυτοπροσώπως. Μαζί τους, σε αυτό το μεγαλειώδες ταξίδι συνειδητοποίησης, φιλίας και ιστορικής γνώσης, έχουν τις δίδυμες αγελάδες Μουν και Σουν. Μια όμορφη παιδική ταινία, της οποίας το βασικό, βέβαια, ατού είναι η… αναχρονιστική πλην όλως θεάρεστη επιλογή της εικονογράφησης στο χέρι εξ’ ολοκλήρου: ούτε υπολογιστές, ούτε τεχνολογικά καλούδια. Μόνο σκέτη γραφιστική δεξιοτεχνία και μεράκι.»

(πηγές http://tospirto.net, http://www.inewsgr.com)

 

Advertisements