ΤΡΙΤΗ 10/12… ΠΡΟΒΟΛΗ «VANGELIS AND THE JOURNEY TO ITHAKA»

VANGELIS

Ο κορυφαίος ντοκιμαντερίστας, Τόνι Πάλμερ, υπογράφει το δίωρο ντοκιμαντέρ για τον Βαγγέλη Παπαθανασίου.

 Πρόκειται για μια ταινία τεκμηρίωσης που πραγματεύεται την 50χρονη σχεδόν καλλιτεχνική πορεία του βολιώτη συνθέτη της ηλεκτρονικής συμφωνικής μουσικής.

Το ντοκιμαντέρ για τον «διεθνή» και βραβευμένο με Όσκαρ Vangelis φέρει την υπογραφή του 72χρονου εγγλέζου ντοκιμαντερίστα, Τόνι Πάλμερ, ενός απόλυτου, θα έλεγε κανείς, ειδήμονα στον χώρο των μουσικών ντοκιμαντέρ, αφού οι πάνω από 100 φιλμικές «προσωπογραφίες» του έχουν φωτίσει υποδειγματικά μεγάλες μορφές της παγκόσμιας μουσικής –από τον Στραβίνσκυ και την Κάλλας, ώς τους Beatles και τον Ρόρι Γκάλαχερ.

Στο «περί Vangelis» ντοκιμαντέρ, μιλούν, μεταξύ άλλων φίλων και συνεργατών του συνθέτη, η αμερικανίδα σοπράνο (κι εσχάτως, μέτζο), Τζέσι Νόρμαν, ο Όλιβερ Στόουν, o σκηνοθέτης των «Δρόμων της φωτιάς», Χιου Χάτσον, ο λιθουανός βιολονίστας, Τζούλιαν Ράχλιν, και ο Σον Κόνερι, με τον οποίο ο Παπαθανασίου δημιούργησε προ λίγων ετών μια εξαιρετική «ανάγνωση μετά μουσικής» της καβάφειας «Ιθάκης».

Σπάνιο αρχειακό υλικό, από την εποχή των «The Forminx» και παλιότερα, καθώς και μουσικοί αυτοσχεδιασμοί του προσωπογραφούμενου συνθέτη συμπεριλαμβάνονται επίσης στο ντοκιμαντέρ.

Advertisements