28 ΟΚΤΩΒΡΗ 2013… ΤΑ «ΟΧΙ» ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

inpieces

donpsychote

 

Κάποτε ένας φασίστας είπε σε ένα φασίστα…ΟΧΙ.

Και εμείς σήμερα τι κάνουμε; Παρέλαση!

Άλλη μια διαστρέβλωση της ιστορίας. Γιατί περί διαστρέβλωσης πρόκειται, όταν υποτίθεται ότι γιορτάζεις την ‘’νίκη εναντίον του φασισμού’’ με την πιο φασιστική, από άποψη νοοτροπίας, μαθητική παράδοση.

Διαστροφή είναι να γιορτάζεις τη μέρα της κήρυξης ενός πολέμου και όχι τη μέρα της νίκης, τουλάχιστον. Καλλιεργείς στην κοινωνία το αίσθημα ότι είναι ωραία να ξεκινάνε πόλεμοι, για να υπερασπιστείς γραμμές σε χάρτη, αλλά η έλευση της ειρήνης είναι ασήμαντη.

Είναι τρομερός ο συνειρμός που επιχειρείται, να βαφτίζεις ένα φασίστα-δικτάτορα ήρωα του αντιφασιστικού αγώνα επειδή είπε ΟΧΙ σε έναν άλλο φασίστα-δικτάτορα.

Ας αφήσουμε όμως τις κωμικοτραγικές ιστορικές ειρωνείες που παρατηρούμε σε σχέση με το παρελθόν και ας δούμε το ρόλο της παρέλασης στο τώρα.

Αλήθεια τι νοοτροπία καλλιεργείται στα μυαλά νέων ανθρώπων, όταν τους βάζουν να στοιχηθούν σαν πιόνια σε σκακιέρα; Τι ρατσιστικές νοοτροπίες βαφτίζονται αθώες, που θέλουν τους ανθρώπους να στοιχίζονται ανάλογα με το ύψος τους και τις σχολικές επιδόσεις; Και τι πιο αυτάρεσκη για την εξουσία η περιστροφή των κεφαλιών όλων προς τους επισήμους εκπροσώπους της εξουσίας; Πως ένα παιδί μετά από τέτοια εμπειρία θα αγκαλιάσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία;

Μήπως δεν προσπαθούν να μας φοβίσουν όταν μας βάζουν να αντικρύσουμε τα όπλα του στρατού να σουλατσάρουν στο κέντρο της πόλης, δήθεν για την υπεράσπισή μας, όταν ξέρουμε ποιοι ελέγχουν και διατάζουν αυτά τα όπλα;Και τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον αγώνα κατά του φασισμού; Πως ακριβώς τιμώνται οι παππούδες μας που πυροβολούσανε με ένα τουφέκι φασίστες στο βουνό, με τανκς και ελικόπτερα πάνω από το Σύνταγμα; Και επιτέλους μας ρώτησε κανείς αν θέλουμε στρατό ή εάν τον προτιμάμε από το φαΐ;

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν όλοι μέχρι το πρωί που θα μας ξυπνήσουν τα υπερηχητικά αεροπλάνα…

Γιατί όλα αυτά; Για εμάς; Για τους προγόνους μας;

Ή για τον συλλογικό φόβο και την υποταγή;

ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΦΟΒΟ

ΙΣΤΟΣ
ελεύθερος κοινωνικός χώρος αλληλεγγύης

Advertisements