ΙΣΤΟΣ… ένας χρόνος αλληλεγγύης, αντίστασης και αγώνα

istos logo

Ένα χρόνο «υφαίνουμε» τον κοινωνικό ΙΣΤΟ της πόλης

   Αλληλεγγύη –  Δημιουργία – Αντίσταση – Κοινωνικές παρεμβάσεις – Ψυχαγωγία

    Ενάντια στο ρατσισμό, στον κοινωνικό αποκλεισμό και τη ξενοφοβία

    Υπερασπίζουμε με την καθημερινή μας παρουσία και με τις δράσεις μας το κτήριο του παλιού Δημαρχείου και τον πευκόφυτο κοινόχρηστο περιβάλλοντα χώρο

    Κάτω τα χέρια από το παλαιό Δημαρχείο – Κάτω τα χέρια από τον ΙΣΤΟ

Αγαπητοί συμπολίτες,

Στις 4 Ιανουαρίου 2012, πριν από ένα χρόνο, αποφασίσαμε να ζωντανέψουμε έναν απαξιωμένο, από το Δήμο Χαϊδαρίου χώρο, το ιστορικό παλαιό Δημαρχείο Χαϊδαρίου, στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία, πολύ κοντά στην εκκλησία Παναγίτσα. Το κτήριο αυτό συνδέεται με τη Γερμανική Κατοχή (ανήκε σε Γερμανό κατάσκοπο), ήταν το Δημοτικό Σχολείο της πόλης, η αστυνομία, Δημαρχείο και φιλοξένησε τα εικαστικά τμήματα του Πνευματικού Κέντρου μέχρι το 2005.

Το Ιστορικό Δημαρχείο, που φέρει το όνομα ενός από τους πρώτους κατοίκους της πόλης, του συνδικαλιστή στους σιδηροδρόμους, βουλευτή της ΕΔΑ και Δημάρχου Χαϊδαρίου «Δημήτρη Γιαχνή»,  είναι χτισμένο  σε μία  πευκόφυτη πλατεία κοντά στην Ιερά Οδό. Για έξι ολόκληρα  χρόνια μέχρι το 2011, ήταν κλειδωμένο, χωρίς να χρησιμοποιείται από το Δήμο. Αυτό το ιστορικό, αλλά απαξιωμένο από το Δήμο κτήριο, αποφασίσαμε να το επαναχρησιμοποιήσουμε, να το ξαναζωντανέψουμε, να «στεγάσουμε» τη δημιουργικότητά μας, τον εθελοντισμό μας, την αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας, την αγωνιστικότητα μας, να υπερασπίσουμε τις κοινωνικές δομές και «οτιδήποτε δεν σώζεται».

Έτσι λοιπόν προχωρήσαμε στην ΚΑΤΑΛΗΨΗ του κτηρίου, την επανάχρηση του και το άνοιγμα του ξανά στους πολίτες. Πετάξαμε τόνους σκουπίδια και μπάζα, το βάψαμε, το επιπλώσαμε, δημιουργήσαμε χώρους διδασκαλίας και ψυχαγωγίας, υλοποιούμε προγράμματα απασχόλησης και εκπαίδευσης για τα παιδιά και τους νέους.  Μετά από ένα χρόνο «κατάληψης» του κτηρίου και της καθημερινής «ύφανσης του Κοινωνικού ΙΣΤΟΥ της πόλης» θέλουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για τις δράσεις και τις παρεμβάσεις στο χώρο αλλά και στην κοινωνία γενικότερα:

 1. Περισσότεροι από είκοσι εθελοντές καθηγητές της ομάδας «στήριξης μαθητών», προσφέρουν ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.
 2. Η ομάδα  «Κοινωνικής Αλληλεγγύης» οργανώνει δράσεις για τη στήριξη ευπαθών συμπολιτών μας.
 3. Παρέχεται εθελοντικά νομική, λογιστική και ιατρική υποστήριξη.
 4. Λειτουργούν σε εβδομαδιαία βάση ελεύθερα καλλιτεχνικά-εικαστικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες καθώς και παιδικά τμήματα μουσικοκινητικής και μουσικοθεατρικού παιχνιδιού.
 5. Διαθέτουμε ανταλλακτήριο παιδικών ρούχων και παιχνιδιών.
 6. Λειτουργούν ελεύθερα τμήματα γιόγκα, αυτογνωσίας, χορού.
 7. Υπάρχουν τμήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών και μουσικών οργάνων.
 8. Διοργανώνονται εκδηλώσεις, σεμινάρια αυτομόρφωσης και πρακτικά εργαστήρια, στα πλαίσια των δράσεων της ομάδας «Κοινωνικής Οικονομίας-Αυτάρκειας».
 9. Στο χώρο λειτουργεί μικρή βιβλιοθήκη με 300 τίτλους βιβλίων, καθώς και παιδική βιβλιοθήκη.
 10. Οργανώνονται συζητήσεις, εκδηλώσεις, προβολές, παρουσιάσεις βιβλίων, με σκοπό την κατανόηση αλλά και την εναλλακτική προσέγγιση κοινωνικών, πολιτικών, οικολογικών θεμάτων.
 11. Πιστεύοντας βαθιά στην αρχή της συνεργασίας, επιδιώκουμε την αλληλεπίδραση με άλλους χώρους, που βαδίζουμε στους «ίδιους δρόμους». Στο χώρο φιλοξενούνται η Κινηματογραφική Λέσχη Χαϊδαρίου, τμήματα μουσικών μαθημάτων του  Κοινωνικού Ωδείου, εκδηλώσεις του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. και των Φίλων της Φύσης και είναι διαθέσιμος σε κάθε συλλογικότητα για συνεδριάσεις, εκδηλώσεις και συναντήσεις.
 12. Στην πλατεία-περιβάλλοντα χώρο, έχουν πραγματοποιηθεί συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, γιορτές, κινηματογραφικές προβολές με τη συμμετοχή εκατοντάδων συμπολιτών μας.
 13. Στο χώρο λειτουργεί «αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό καφενείο» και «συλλογική κουζίνα», όπου συναντιόμαστε, γνωριζόμαστε, συζητάμε… ανακαλύπτουμε ξανά το διπλανό μας.
 14. Ο ΙΣΤΟΣ έχει κάνει παρεμβάσεις, δράσεις και έχει συμπαρασταθεί σε συμπολίτες μας που τους έκοψαν το ρεύμα, στους εργαζόμενους στο Δήμο, σε μετανάστες, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Έχει συνδιοργανώσει αντιφασιστικές εκδηλώσεις, πορείες- δράσεις, έχει υπερασπιστεί τις κοινωνικές δομές.

Παράλληλα συμμετέχουμε σε πρωτοβουλίες και κοινές δράσεις ενάντια στο φασισμό και στο νεοναζισμό, την υπεράσπιση των πολιτικών  και των κοινωνικών δικαιωμάτων, αντιστεκόμαστε στη λεηλασία της φύσης και την υποβάθμιση των πόλεων. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε «αντιδομές», ρωγμές στο βάρβαρο και απάνθρωπο καπιταλιστικό σύστημα. Να δημιουργήσουμε μια άλλη μορφή οργάνωσης της κοινωνίας βασισμένη στις αρχές της αλληλεγγύης, της αυτοοργάνωσης, της αυτοδιαχείρισης και της αυτάρκειας, της συλλογικότητας και της συνεργατικότητας, της οικολογίας και της κοινωνικής οικονομίας.

Τόσο οι αλληλέγγυες και δημιουργικές δράσεις στο χώρο  του παλαιού Δημαρχείου όσο και οι ευρύτερες πολιτικές και  κοινωνικές παρεμβάσεις του ΙΣΤΟΥ, ενοχλούν  τη Δημοτική αρχή και το πολιτικό σύστημα και για αυτό προσπαθούν να μας βάλουν εμπόδια, ακόμα και να μας εκδιώξουν από το χώρο. Η Δημοτική Αρχή προσπαθεί χρόνια τώρα να υλοποιήσει ένα άσκοπο έργο, χτίζοντας ένα νέο Πολιτιστικό Κέντρο (όταν την ίδια στιγμή έχει διαλύσει τις δημοτικές πολιτιστικές δομές και τα Πολιτιστικά Κέντρα του Δήμου έχουν στοιχειώσει), γκρεμίζοντας ένα ιστορικό κτήριο, τσιμεντοποιώντας ένα ελεύθερο, κοινόχρηστο χώρο και  σπαταλώντας 3.000.000,00 €, προς τσέπες εργολάβων και ημέτερων, χωρίς να ενδιαφέρεται στην πραγματικότητα να χρησιμοποιήσει το χώρο.

Ο Ιστός και η τοπική κοινωνία στάθηκαν απέναντι στο σχέδιο κατεδάφισης της ιστορίας, τσιμεντοποίησης ενός ελεύθερου χώρου και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, και κατάφεραν την ακύρωση του έργου.

Και θα σταθούμε όλοι μαζί, και πάλι, απέναντι σε οποιοδήποτε σχέδιο προσπαθήσει να εντάξει το ιστορικό κτήριο της πόλης μας και τον ελεύθερο χώρο της πλατείας, στο γενικότερο πλάνο «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας. Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, που τυπικά είναι ο ιδιοκτήτης χώρου με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής επιχειρούν να εισέλθουν στο χώρο.                                                                                      

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ – ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ!!!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ – ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Διεκδικούμε το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

 •  Οι δημόσιοι και οι κοινόχρηστοι χώροι ανήκουν στους πολίτες και όχι στους εργολάβους
 • Το ιστορικό κτήριο του παλαιού Δημαρχείου και τον περιβάλλοντα πευκόφυτο κοινόχρηστο χώρο,  που λειτουργούν ως ένας κοινωνικός ΙΣΤΟΣ  για την πόλη, πρότυπο αυτοργάνωσης και αυτοδιαχείρισης, θα τους υπερασπίσουμε μαζί με την κοινωνία, με όλα τα μέσα.

Αγαπητοί συμπολίτες,

 • Υπερασπιζόμαστε το ιστορικό κτήριο του παλαιού Δημαρχείου και τον ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο.
 • Συνεχίζουμε να δημιουργούμε και να αντιστεκόμαστε. Αγωνιζόμαστε για την διατήρηση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Σας ΚΑΛΟΥΜΕ:

 • Να αντισταθούμε στα σχέδια τσιμεντοποίησης, απαξίωσης, ξεπουλήματος του παλαιού Δημαρχείου & εκδίωξης των ενεργών πολιτών που συμμετέχουν στον ΙΣΤΟ.
 • Να συμμετέχετε στις δράσεις και στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στον ΙΣΤΟ Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Αλληλεγγύης στο Χαϊδάρι.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟ – ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Η αλληλεγγύη και ο συλλογικός αγώνας το όπλο μας

21/12/2012

Advertisements