κυριακή 4 νοεμβρίου… προβολή από την Κινηματογραφική Λέσχη

Η Κινηματογραφική Λέσχη Χαιδαρίου την Κυριακή στις 4/11/2012 και ώρα 8.00 μ.μ. προβάλλει τη ταινια του Luchino Visconti , OI KATAΡΑΜΕΝΟΙ (The Damned,1969), 156′.

H προβολή θα γίνει στον ΙΣΤΟ, ελέυθερο κοινωνικό χώρο αλληλεγγύης, Κουμουνδούρου 5 & Νικομηδείας Χαϊδάρι, (κτήριο Παλαιού Δημαρχείοτ).

Είσοδος ελεύθερη

Πρωτότυπος Τίτλος: La caduta degli Dei / Damned
Σκηνοθέτης: Luchino Visconti
Σεναριογράφος: Nicola Badalucco, Enrico Medioli, Luchino Visconti
Πρωταγωνιστές: Helmut Berger, Dirk Bogarde, Ingrid Thulin, Umberto Orsini, Helmut Griem
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 1969
Είδος: Ιστορική, Πολιτική, ΣινεφίλΜία από τις κορυφαίες ταινίες του Βισκόντι και μία από τις καλύτερες αναπαραστάσεις της Γερμανίας στο δεύτερο μισό του Μεσοπολέμου. Ξεκινώντας από την ακμή του αστικού κατεστημένου, ο Βισκόντι παρουσιάζει την πανίσχυρη οικογένεια φον Έσεμπεχ στην ακμή της, ως την κυριότερη βιομηχανική οικογένεια της χώρας και πρώτη στην παραγωγή όπλων.Mε την πάροδο του χρόνου και ενώ οι μηχανορραφίες δίνουν και παίρνουν, ανατέλλει μαζί με το Ναζισμό και η δύναμη της Παρακμής, η οποία εκπροσωπείται στην οικογένεια από το νεαρό Μάρτιν. Με το κάθε μέλος της οικογένειας να συμβολίζει και κάτι διαφορετικό, βλέπουμε τα πάντα να καταρρέουν μπροστά στην άνοδο της αρρωστημένης νέας πραγματικότητας, μέχρι την καθιέρωση αυτής σε πραγματικό κατεστημένο.H ταινία δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια σαιξπηρική τραγωδία (Μακβεθ) σκηνοθετημένη σαν μια Βαγκνερική όπερα. Η μπλε νύχτα των τραγικών σκηνών,  η ζέστη των αστικών εσωτερικών, οι κόκκινες καταχθόνιες
φλόγες συνθέτουν μια μεγαλοπρεπή οπτική συμφωνία.Μια ταινία μαγική, εξπρεσιονιστική, γεμάτη από σκηνές ανθολογίας και πλούσιο casting, όπου ξεχωρίζει ο πρωτοεμφανιζόμενος Χέλμουτ Μπέργκερ, μέσα σε μια πλειάδα βετεράνων ηθοποιών. Ο Βισκόντι φτάνει με αυτή του την ταινία στο αποκορύφωμά της τέχνης του, και ξεκινά μία από τις κορυφαίες τριλογίες στο σινεμά, η οποία ολοκληρώθηκε με το Θάνατο στη Βενετία και το Λούντβιχ.Η ταινια ηταν ο οδηγος για τον Φρανσις Κοππολα να γυρισει μετα απο τρια χρονια το Νονο.
Advertisements