τριήμερο κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας 20 – 22 Απριλίου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Αγαπητοί φίλοι και φίλες, o κοινωνικός χώρος για την ελευθερία «Μικρόπολις», προσκαλεί την συλλογικότητα σας σε μια συνεύρεση, όπου θα μοιραστούμε από κοινού τους προβληματισμούς, τις αγωνίες και τις αντιφάσεις μας, σε θέματα κοινωνικής & αλληλέγγυας οικονομίας. Σας απευθύνουμε αυτό το κάλεσμα, γιατί πιστεύουμε ότι μοιραζόμαστε κοινές αξίες, καθώς όλοι μας, ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες μας, προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε στην πράξη, νέες μορφές κοινωνικότητας και αυτονομίας και να απαντήσουμε με τρόπο δημιουργικό, σε αυτό που γενικά αποκαλείται σήμερα ως κρίση.2009-2012 τρία χρόνια Μικρόπολις
Το Μικρόπολις προήλθε μέσα από τον Δεκέμβρη του 08. Στα ερωτήματα που έθεσε τότε ο Δεκέμβρης, προσπαθήσαμε να απαντήσουμε, με την δημιουργία ενός ανοιχτού και ελεύθερου κοινωνικού χώρου προς την πόλη πέρα από διαχωρισμούς φύλου, γλώσσας και έθνους, ο οποίος να λειτουργεί με βάση τις αξίες της ισότητας, της αντιεραρχίας και της αλληλεγγύης. Εντός αυτού του χώρου, θελήσαμε να πραγματώσουμε συλλογικά, την αυτοοργάνωση και την άμεση δημοκρατία.
Τον Απρίλιο του 2012 κλείνουμε 3 χρόνια λειτουργίας του Μικρόπολις και μέσα από αυτή τη μικρή εμπειρία της αυτοδιαχείρισης, αξιολογούμε ότι το πείραμα μας αυτό, μας αφήνει ικανοποιημένους αλλά όχι στάσιμους. Διεκδικούμε την πολιτική αυτονομία, γνωρίζοντας ότι η άμεση δημοκρατία, είναι μια διαδικασία σε συνεχή κίνηση, αναζήτηση και ικανότητα, να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα, αλλά και τις δυνατότητες της εποχής μας.Από τη συνύπαρξη στη συμβίωση
Αν ο Δεκέμβρης του 08, όρθωσε την άμεση δημοκρατία ως δυνατότητα, η κρίση την έφερε στο προσκήνιο ως ανάγκη και οι πλατείες του καλοκαιριού την ανέδειξαν ως την ρεαλιστική πολιτική και κοινωνική διέξοδο από την κρίση. Νέες μορφές οργάνωσης και συλλογικής διαχείρισης αναδύονται καθημερινά σε όλο το εύρος της πόλης και της κοινωνίας. Εμείς στο Μικρόπολις, επιλέξαμε ως δυνατότητα, αλλά και ως ανάγκη, να εφαρμόσουμε στην πράξη την αυτοδιαχείριση της κοινωνικής οικονομίας. Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι δεν θα μπορέσει ποτέ καμία κοινωνία, να εφαρμόσει την άμεση δημοκρατία, χωρίς να έχει αυτονομία στην οικονομία της. Γνωρίζουμε, ότι δεν θα πάρουμε ποτέ πραγματικά στα χέρια μας τις ζωές μας, αν δεν πάρουμε και την οικονομία.

Τι σημαίνει για εμάς κοινωνική & αλληλέγγυα οικονομία;
Σημαίνει ότι εντός του Μικρόπολις, θα λειτουργήσουν δομές οικονομίας, σε ζητήματα που αφορούν:
α) Τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, αλλά και όλη την αλυσίδα αυτής: παραγωγή – επιλογή – διανομή – επαναχρησιμοποίηση – απόρριψη.
β) Την εργασία, χωρίς σχέσεις υπεραξίας και ιεραρχίας, βασιζόμενη στις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, της αμοιβαιότητας, της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής.
γ) Την δικτύωση και την διεύρυνση της κοινωνικής & αλληλέγγυας οικονομίας σε όλη την πόλη, οριζόντια & δημοκρατικά.

Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία μέσα από το
πρόταγμα της άμεσης δημοκρατίας.
Δεν ισχυριζόμαστε, ότι έχουμε σχηματίσει πλήρως μια ξεκάθαρη σκέψη, για το πως θέλουμε να είναι και πως ακριβώς θα λειτουργήσουν, όσα λέμε στην πράξη. Έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούνται εντός του μικρόπολις 3 δομές: η κουζίνα, το πρατήριο τροφίμων και η ομάδα επισκευών ενώ στηρίζουμε και συμμετέχουμε με την ομάδα «Καλλιέργεια γης-Παραγωγή τροφής» τις ΠερΚανΘες στο στρατόπεδο Κόδρα. Αναγνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα, αμφιβολίες και αντιφάσεις εντός μας. Θέλουμε όμως, όλοι και όλες μαζί, να πειραματιστούμε σε αυτό που ξεκινήσαμε και πιστεύουμε ότι ενωμένοι, θα μπορέσουμε να τις ξεπεράσουμε.
Οργανώνουμε ένα τριήμερο αφιερωμένο στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και θέλουμε να σας καλέσουμε ως συλλογικότητες, προκειμένου να μας μεταφέρετε, τις απόψεις σας, τις γνώσεις, την εμπειρία και τους προβληματισμούς σας. Στο τριήμερο αυτό καλούμε τις 2 πρώτες ημέρες ομιλητές, οι οποίοι δεν έχουν την ιδιότητα του «ειδικού» του ζητήματος, αλλά τους θεωρούμε ανθρώπους που βιώνουν και δρούνε, ο καθένας από τον τομέα του, σύμφωνα με το πρόταγμα της κοινωνικής οικονομίας.
Πιστεύουμε, ότι η συνάντηση μας αυτή, θ’ αφήσει πλούτο γνώσεων και σχέσεων, ο οποίος θα αξιοποιηθεί θετικά, σε κάθε μας δημιούργημα. Για τον λόγο αυτό, σας καλούμε σε όλες τις εκδηλώσεις καθώς και την 3η ημέρα το μεσημέρι (Κυριακή 22 Απριλίου ), να συνφάγουμε ομοτράπεζοι, να γνωριστούμε μεταξύ μας, να ανταλλάξουμε φιλικά τις απόψεις μας και γιατί όχι, να ανταλλάξουμε προτάσεις για μια μελλοντική από κοινού συνεργασία.

Με την ευχή να σας δούμε από κοντά.
Σας χαιρετούμε συντροφικά, η συνέλευση του κοινωνικού χώρου για την ελευθερία Μικρόπολις.

20-22 Απριλίου:
Η Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία μέσα
από το πρόταγμα της Άμεσης Δημοκρατίας

-Παρασκευή 20/4 7.00μμ αίθουσα εκδηλώσεων:
«Τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής & αλληλέγγυας οικονομίας – Δομές και δυνατότητες σήμερα.
Γιώργος Κολέμπας οικο-γεωργός Πηλίου, μέλος του ΤΕΜ Μαγνησίας
Γιάννης Μπίλλας Από Κοινού – Κίνηση Τρικαλινών Πολιτών για την Αποανάπτυξη και την Άμεση Δημοκρατία» http://apokoinou.com/»
Κώστας Νικολάου Πρω.Σ.Κ.Αλ.Ο

-Σαββάτο 21 Απριλίου 7.00μμ αίθουσα εκδηλώσεων:
«Δομές κοινωνικής οικονομίας: Υφαίνοντας την ανατροπή ή συμπλήρωμα στο υπάρχον;»
Γιώργος Λιερός συγγραφέας
Αλέξανδρος Κιουπκιολής Λέκτορας ΑΠΘ, συγγραφέας
Αθανάσιος Δρατζίδης http://www.badarts.gr

-Κυριακή 22 Απριλίου καφέ του μικρόπολις:
«Εγχειρήματα κοινωνικής οικονομίας σε εξέλιξη & τρόποι σύνδεσης: Μια γνωριμία σε πρώτο πρόσωπο»
2.00μμ Συλλογική κουζίνα,
5.00μμ. Συζήτηση μαζί με δομές κοινωνικής οικονομίας
7.00μμ Παρουσίαση των εναλλακτικών νομισμάτων σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη

Advertisements