Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη-ΕΟΠΥΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ   

H κατάσταση στο ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης παίρνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις.  Δεν είναι υπερβολή να  πούμε ότι τίθεται  σοβαρότατο ζήτημα δημόσιας υγείας.

Χιλιάδες άνθρωποι μένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι καθημερινά αλλά και χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αδυνατούν να πληρώσουν τις δυσβάσταχτες εισφορές στα φάρμακα (25%) στο υγειονομικό υλικό και στις εξετάσει ς  που γίνονται εκτός κρατικών δομών υγείας σε συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα( 15%).

Πάρα πολλές εξετάσεις πλέον καλύπτονται εν μέρει ή δεν καλύπτονται καθόλου απ` τα ταμεία με αποτέλεσμα όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα  να μην μπορούν να τις πραγματοποιήσουν με κίνδυνο για την υγεία τους αλλά και για την ίδια τους τη ζωή.

Ο νέος θεσμός του ΕΟΠΥΥ οδηγεί σε κατάργηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας  υγείας.

 Ο ΕΟΠΥΥ,  αποτελεί προϊόν ενοποίησης των τεσσάρων μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων (Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ και ΟΓΑ) και θα έχει τεράστιο αριθμό ασφαλισμένων.

Παρότι ως ιδέα η ενοποίηση των ταμείων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί λάθος, με τον τρόπο που γίνεται και τις δραστικές περικοπές (η χρηματοδότηση από το ΙΚΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν 1,4% του ΑΕΠ και για τον ΕΟΠΥΥ που συμπεριλαμβάνει όλα τα ταμεία θα είναι μόλις 0,6 % του ΑΕΠ) το μόνο που θα πετύχει είναι η ουσιαστική κατάργηση  της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

Με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ:

  • Εκατομμύρια ασφαλισμένοι  (σχεδόν 10.000.000)θα συνωστίζονται στα ιατρεία του ΙΚΑ, στα εξωτερικά ιατρεία των κρατικών  νοσοκομείων και στα ιατρεία των συμβεβλημένων γιατρών για να εξεταστούν  (μόλις 5.OOO γιατροί).

(Ιδιώτες γιατροί που δεν έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ μπορούν να συνταγογραφούν  η να γράφουν εξετάσεις ηλεκτρονικά  αν έχουν πιστοποιηθεί μετά από υπεύθυνη δήλωσή τους, χωρίς αμοιβή επίσκεψης από το ταμείο.  Η πίεση των γιατρών έφερε αποτέλεσμα. Η απόφαση αυτή διευκολύνει τους μη συμβεβλημένους γιατρούς στην προσπάθεια απόκτησης ή διατήρησης της πελατείας τους. Βοηθάει όμως και το σύστημα να αποφύγει την άμεση κατάρρευση.)

  • Η αμοιβή που προβλέπεται για την επίσκεψη  βρίσκεται σε απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο (6,5 Ευρώ καθαρά) με αποτέλεσμα χιλιάδες γιατροί να μη  δέχονται να ενταχθούν στο νέο σύστημα αλλά και την υποβάθμιση του επιπέδου της ιατρικής περίθαλψης, αφού όπως λένε οι ίδιοι οι γιατροί η αμοιβή των 6.5 Ευρώ σημαίνει  «Καλημέρα σας, πάρτε μια συνταγή φαρμάκου, παρακαλώ να περάσει ο επόμενος!»
  • Όσοι γιατροί  συμβληθούν με τον νέο οργανισμό δεν θα έχουν δικαίωμα να εξετάζουν περισσότερους από 200 ασθενείς το μήνα από όλα τα ταμεία (ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, Δημόσιο). Αυτό αυτόματα  θέτει σε αμφισβήτηση τη δυνατότητα επιλογής γιατρού, απ` τη στιγμή που ο γιατρός δεν θα μπορεί να  εξετάζει χωρίς έξτρα αμοιβή αν κάποιος είναι διακοσιοστός πρώτος για το μήνα ή ο ενδέκατος καθημερινά. Η επιλογή του κάθε ασθενή θα είναι ή να πληρώσει ή να αναζητήσει άλλον γιατρό χωρίς να είναι σίγουρος αν και ο επόμενος θα τον δεχτεί.

Που θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση είναι πολύ εύκολο να το φανταστούμε. Οι ασθενείς θα «εκβιάζονται» είτε να «συμπληρώσουν» τις πραγματικά εξευτελιστικές αμοιβές που δίνει ο ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς ή να πληρώσουν κανονικά την επίσκεψη  από τη τσέπη τους.

 Ας σκεφτούμε μόνο τι επιπτώσεις θα έχει αυτή η κατάσταση σε όλους μας και ιδιαίτερα στους νέους συναδέλφους των 700 Ευρώ που θα έχουν να πληρώσουν ενοίκια, χαράτσια, εισφορές αλληλεγγύης και  να μεγαλώσουν μικρά παιδιά.

 Τι θα συμβεί επίσης με όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα και θα πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά από το γιατρό τους  ή να παίρνουν σε καθημερινή βάση φάρμακα.

Η κατάσταση αυτή γίνεται ακόμα πιο τραγική στα δημόσια νοσοκομεία τα οποία όχι μόνο δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν αξιοπρεπή περίθαλψη σε σοβαρά περιστατικά και σε στιγμές άμεσης ανάγκης αλλά αδυνατούν να προσφέρουν τις στοιχειώδεις υπηρεσίες ανθρώπινης παραμονής στο νοσοκομείο. Οι ασθενείς καλούνται πλέον να φέρουν  σεντόνια και κουβέρτες από το σπίτι τους ή ακόμα και αναλώσιμα υλικά. Ταυτόχρονα οι ασθενείς  θα πληρώνουν πλέον 15% στις παρακλινικές εξετάσεις (ακτινογραφίες κλπ) αλλά και στα αναλώσιμα (γάζες, νάρθηκες κλπ.) παρά τα αντίθετα που αναφέρονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Για να μη μιλήσουμε για τη νοσηλευτική φροντίδα την οποία έτσι κι αλλιώς εδώ και χρόνια την είχαν αναλάβει οι συγγενείς οι οποίοι εκτελούσαν χρέη νοσοκόμας.

Συναδέλφισσες συνάδελφοι

Οι καταστάσεις που ζούμε και οι πολύ χειρότερες που θα ζήσουμε στο άμεσο μέλλον οδηγούν την κοινωνία στις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας. Οι χιλιάδες άστεγοι που πεθαίνουν στους δρόμους και τα χιλιάδες νέα  παιδιά που σέρνονται στους δρόμους και στις πλατείες θύματα ενός φανερού πλέον πολέμου. Είναι εικόνες από ταινία προσεχώς.

Όσοι επέτρεψαν όλα αυτά τα χρόνια να λεηλατείται η χώρα από τα κάθε είδους κυκλώματα που ανθούν  σε κάθε χώρο και ιδιαίτερα στο χώρο της υγείας, που παρόλα τα επικοινωνιακά κόλπα αφήνονται ανέγγιχτα . Όσοι άφησαν και αφήνουν τη φοροδιαφυγή και τη φοροκλοπή να οργιάζει. Όσοι δημιούργησαν κολοσσιαίες περιουσίες με την απάτη και την κλοπή. Όσοι επέτρεψαν να φυγαδευτούν τα κλοπιμαία από τη χώρα. Όσοι επιτρέπουν οφσορ εταιρείες και φορολογικούς παραδείσους. Όσοι δημιούργησαν τραπεζικά απόρρητα για να προστατεύονται οι συμμορίες. Όσοι κλέβουν το ψωμί από το τραπέζι των φτωχών.

Αυτοί όλοι μας καλούν να κάνουμε θυσίες όχι πια για να πάμε στον παράδεισο αλλά για να αποφύγουμε την κόλαση.

Η κόλαση όμως είναι πλέον εδώ. Μόνο που η είσοδος γίνεται με σειρά προτεραιότητας που την ορίζουν άλλοι.

ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΥΤΕ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΔΙΟΡΘΩΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ

ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ

Περισσότερες πληροφορίες  για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ στις ιστοσελίδες:

 www.ika.gr/gr/infopages/eopyy/home.cfm

www.eopyy.gov.gr

 Λίστασυμβεβλημένωνγιατρώνθαβρείτεστηνιστοσελίδα

www.eopyy.gov.gr

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις όπως δίνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Πώς κλείνω ραντεβού;

Μέσω του 184 [για τις δομές του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ)]

Me thlefvnikh sunenohsh me to sumbeblhmeno

γιατρό. Θα ενημερώνομαι υποχρεωτικά από αυτόν εκ των προτέρων

για το εάν θα υπάρχει οικονομική επιβάρυνση (εάν έχει συμπληρώσει

το πλαφόν ή πότε μπορεί να με δεχθεί).

Πώς μπορώ να βρω τη Λίστα των συμβεβλημένων ιδιωτών γιατρών (Δ/νση,

τηλ.) ή τη Δ/νση του πλησιέστερου σε εμένα πολυϊατρείου/ιατρείου του

ΕΟΠΥΥ;

Η Λίστα των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών ιατρών υπάρχει

αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ (www.eopyy.gov.gr) στις ιστοσελίδες

των εντασσόμενων στον ΕΟΠΥΥ Ταμείων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr), ΟΑΕΕ

(www.oaee.gr), ΟΠΑΔ (www.opad.gr ΟΓΑ (www.oga.gr) καθώς και στην

ιστοσελίδα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (www.e-syntagografisi.gr).

 

Ποιες είναι οι παροχές του ΕΟΠΥΥ για τα νέα ζευγάρια που θέλουν να

αποκτήσουν παιδί;

Στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ παρέχονται δωρεάν οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου όπως ορίζονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Σε ότι αφορά τον τοκετό, καταβάλλεται εφάπαξ χρηματικό βοήθημα 900 €, 1200 € για δίδυμη κύηση και 1600 € για τρίδυμη κύηση, εφόσον δεν αποδίδεται ΚΕΝ.

Πού κλείνω ραντεβού για εξετάσεις σε Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ ή σε σχηματισμούς του ΕΣΥ;

Για να κλείσω ραντεβού για εξετάσεις

Α) σε Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ: 184

Β) σε σχηματισμούς του ΕΣΥ: 1535

Για ραντεβού με τα συμβεβλημένα διαγνωστικά εργαστήρια και συμβεβλημένους ιατρούς, ο δικαιούχος επικοινωνεί απ’ ευθείας με τα

εργαστήρια ή τους συμβεβλημένους ιατρούς αντίστοιχα.

Εάν εξετασθώ σε μη συμβεβλημένο ιατρό και μου συνταγογραφήσει φάρμακα και παρακλινικές εξετάσεις την δαπάνη την αναγνωρίζει ο ΕΟΠΥΥ;

Μόνο εάν τα φάρμακα και οι εξετάσεις έχουν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά.

 Εάν εξετασθώ σε μη συμβεβλημένο ιατρό και μου γράψει ορθοπαιδικά βοηθήματα, γυαλιά, κλπ αναγνωρίζεται η δαπάνη;

Όχι, δεν αναγνωρίζεται.

Για το ζήτημα του ΕΟΠΥΥ θα συζητήσουμε αναλυτικά στην έκτακτη Γ.Σ. όπου θα καθορίσουμε και τρόπους αντίδρασης μετά και την απόφαση της ΔΟΕ.

 

 

 

(Δ/νση: Χριστόφορου Περραιβού 8,  Χαϊδάρι 12461- Πληροφορίες: Τσουκάλης Δημήτριος 2105821686, 6934197300, email: syllogos.pe.chaidari@gmail.com)

 

Advertisements