μια "ματιά" στην 1η ανοιχτή συνάντηση της ομάδας "Κοινωνικής οικονομίας-Αυτάρκειας"

Η 1η ανοιχτή συνάντηση-συζήτηση της Τετάρτης 24/4/11, της ομάδας «Κοινωνικής οικονομίας-Αυτάρκειας» κινήθηκε σε δύο άξονες.

Ο πρώτος είχε σαν σκοπό να προσεγγίσουμε και να αντιληφθούμε την έννοια της Κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, αλλά και του νομικού πλαισίου που την διέπει, μετά την ψήφιση του Ν.4019/11 (εδώ προηγούμενη ανάρτηση), τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ο Τρίτος τομέας (τρίτος δρόμος), όπως χαρακτηριστικά λέγεται (με πρώτο την κρατική οικονομία και δεύτερο την ιδιωτική– την, τόσο γνωστή μας, οικονομία των αγορών), είναι μια μορφή οικονομίας που πρωτοεμφανίστηκε το 19ο αιώνα και σήμερα επανεμφανίζεται λόγω της ύφεσης.
Μια μορφή οικονομίας βασισμένη στην αυτοδιαχείρηση, στην προτεραιότητα της εργασίας και του εργαζόμενου έναντι του κεφαλαίου, στη συλλογικότητα, στη δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων, στο κοινό συμφέρον…
Περισσότερα για τις νέες μορφές κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και παραδείγματα συνεταιρισμών και εναλλακτικων μορφών δικτύωσης σ’ ολο τον κόσμο διαβάστε εδώ.

Ο δεύτερος άξονας ήταν , η συνδιαμόρφωση ενός πλαισίου δράσεων-συζητήσεων, βασισμένου πάνω στην αρχή  της αυτάρκειας,  με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό των πραγματικών μας αναγκών, την κατάκτηση την προσαρμοστικότητας, την οργάνωση και το καλύτερο σχεδιασμό… κανόνες «επιβίωσης» σε περιόδους σαν αυτή που διανύουμε.

Οι προτάσεις πολλές, με το ενδιαφέρον να συγκεντρώνεται περισσότερο στην οικονομία ενέργειας και φυσικών πόρων, την αστική γεωργία, την επανάχρηση και ανακύκλωση και την παρασκευή προϊόντων.
Φυσικά οι τομείς ενδιαφέροντος είναι ανοιχτοί, για όποιον επιθυμεί να συμμετάσχει στην ομάδα και να καταθέσει τις προτάσεις του.

Η επόμενη συνάντηση-συζήτηση της ομάδας, την Τρίτη 31/1/12, ώρα 18:00, θα έχει σαν κύριο θέμα την εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι.  Απλοί, εύκολοι τρόποι να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα, προσαρμόζοντας τις καθημερινές μας συνήθειες.
Η ομάδα είναι ανοιχτή και σκοπός της είναι να καταθέσουμε όλοι τις προτάσεις και τις εμπειρίες μας.

Advertisements